teppoovaskainen

Helsingin pimeä pormestarivaali

Pormestarimalliin siirtymistä on Helsingissä perusteltu muun muassa avoimuuden lisääntymisellä sekä vaalituloksen suoremmalla heijastumisella kaupungin johtamiseen.

Avoimuus tarkoittaa tässä tapauksessa avointa poliittisuutta, koska tuleva pormestarin pesti on selkeästi poliittisen järjestelmän kautta täytettävä luottamustehtävä eikä halveksittu poliittinen virkanimitys. Tämä onkin perusteltu lähtökohta.

Käytännössä pormestarin ja erityisesti apulaispormestarien valinta ei tällä hetkellä äänestäjän silmin näytä kovin avoimelta. Pikemminkin järjestelmä on hämärä. Jos äänestäjä yrittää pohtia äänestyspäätöksensä vaikutusta pormestaripeliin, hän joutuu tekemään tämän pohdintansa sokkona. Viime päivinä on noussut esiin, että apulaispormestarit – neljä merkittävää kaupungin johtopaikkaa – valitaan systeemillä, jonka Helsingin puolueet kehittävät vasta vaalien jälkeen.

Äänensä jonkin puolueen kärki- eli pormestariehdokkaalle antava ei voi tietää, saako kyseinen puolue apulaispormestarin paikkaa, oli sijainti puolueiden suuruuslistalla mikä vain (jos puolue on muu kuin vaalivoittaja). Eikä sitä, haluaako kyseinen pormestariehdokas apulaispormestariksi paikan mahdollisesti avautuessa. Eikä sitäkään, haluaako kyseinen puolue nimittää pormestariehdokkaansa myös apulaispormestariksi, jos se on pesti, joka vaalien jälkeen on tarjolla.

Edes siitä ei ole varmuutta, saako suurin puolue uudelta valtuustolta pormestarinpallin. Tilanteen epävarmuutta ja uuden valtuuston roolia korosti Uuden Suomen haastattelussa SDP:n ryhmänjohtaja Tomi Sevander. Hänen näkökulmaansa selittää se, että SDP tuskin tulee olemaan vaalien suurin puolue Helsingissä. Kuten Helsingin Sanomat huomautti, tietynlainen vaalitulos voi aiheuttaa pelihaluja suurinta puoluetta vastaan. ”Jos jokin puolue voittaisikin vaalit ja periaatteessa pormestarin paikka näin kuuluisi sille, teoriassa kaksi tai kolme seuraavaksi sijoittunutta voisivat liittoutua ja koplata jonkun muun pormestariksi ohi voittajien”, HS pohtii.

Pormestarivaali olisi aito pormestarivaali, jos edes tästä suurimman puolueen nimitysasemasta olisi varmuus – ei vain puolueilla herrasmiessopimuksen myötä vaan myös äänestäjällä. Vasemmistoliitosta onkin vaadittu luottamuspaikkojen jakamiseen liittyvien pelisääntöjen sopimista ja julkistamista hyvissä ajoin etukäteen ennen vaaleja. Puolue pohjustaa varmaan omia asemiaan, mutta ehdotus olisi järkevä myös äänestäjän kuluttajansuojan kannalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pormestari tulisi valita suoralla kansanvaalilla. Näin valinta olisi avoin ja tasapuolinen!

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Silloin tosiaan kyse olisi ihan varsinaisesti pormestarivaalista. Nythän teknisesti ottaen ei käydä pormestarivaalia, koska valtuusto valitsee pormestarit. Silti puolueiden kärkiehdokkaat ovat nimenomaan ehdolla pormestariksi. Ristiriitaista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Helsingin kohdalla on kaiken huippu se, kun on päätetty valinta suoritettaa kunnallisvaalissa valituksi tulleista valtuutetuista. Lain mukaan tällainen menttely on hyväksyttävää, mutta valinta voitaisiin tehdä toisenlaisen päätöksenkin mukaan eli valitaan pormestarin virkaa hakeneista ulkopuolisista hakijoista.

Välttämättä Helsinki ei tule saamaan kaikkein pätevintä tuohon virkaan. Se kai sitten lienee tarkoituskin, jotta politiikkaa pelataan vielä röyhkeimmän kautta. Demokratia on hyvin kaukana valintaa suoritettaessa.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Koska äänellä ei siis ole mitään konkreettista merkitystä, niin ajatellaan tämä sitten pelinä. Laitan panokseni ensimmäistä kertaa elämässäni kokoomukselle, ja vain siksi, että pelaan muita pormestariehdokkaita vastaan. Se vaan, jos meitä panoksensa näin asettavia pelureita on paljonkin, tulee se siinä sivussa vaikuttamaan myös valtuuston kokoonpanoon.

Jos vaalit olisivat erikseen, valtuustoääneni luultavasti menisi eri suuntaan.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Toki äänellä on merkitystä kuntavaalien tulokselle joka tapauksessa :) sen merkitys pormestarivalinnoille vain on epäselvä...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kiitos selventävästä blogista. Olen nimittäin ollut epätietoinen, miten puolueiden äänestäminen vaikuttaa pormestarin valintaan.

Toimituksen poiminnat