teppoovaskainen

Nyt selvisi, miksi Halla-aho halusi selkävoiton

”Tuossa innossa heiltä unohtui vanha viisaus, että koskaan ei kannata ottaa selkävoittoa ja nöyryyttää toista osapuolta täydellisesti.” Näin kirjoitti blogissaan perussuomalaisista irtautunut ministeri Jari Lindström, joka katsoi halla-aholaisten tai nuivalaisten tehneen tökerön poliittisen virheen täyttäessään koko puoluejohdon perussuomalaisten maahanmuuttovastaisimman siiven edustajilla.

Lindströmin teesi oli, että hieman loivennettu puoluejohto olisi puheenjohtaja Halla-ahosta huolimatta kelvannut niin perussuomalaisten vanhalle eliitille kuin kenties hallituskumppaneillekin. Jälkimmäinen ajatus tosin näyttää epätodennäköiseltä hallituksen varasuunnitelmiin liittyvien paljastusten myötä.

Tosiasiassa Halla-aholla ja hänen kannattajillaan taisi olla selkävoitolle myös tarve. Puoluejohto piti saada kokonaan omiin käsiin, koska puoluekokouksen valitsema puheenjohtajanelikko – ja puoluesihteeri – täyttävät suoraan viisi puoluehallituksen kaikkiaan 13:sta paikasta. Se oli jo pitkä askel kohti enemmistön hallintaa puolue-elimessä, joka olisi periaatteessa kyennyt valitsemaan soinilaisten perustaman Uuden vaihtoehdon puolueen viralliseksi eduskuntaryhmäksi. Näin siis, jos soinilaiset olisivat olleet puoluehallituksessa enemmistössä.

Ainakin hallituksen varasuunnitelman skuupanneen Lännen Median toimittajan Lauri Nurmen mukaan soinilaisten alkuperäisenä ”toiminta-ajatuksena oli, että maltillinen enemmistö heittäisi halla-aholaiset kansanedustajat ulos eduskuntaryhmästä ja mahdollisesti erottaisi puolueesta” puoluehallituksen ja -valtuuston enemmistön voimalla. Soinilaisten hallitsema puoluehallituskaan ei tosin olisi kyennyt suoraan irtisanomaan uutta johtoa, sillä sen estävät puolueen säännöt.

Soinilaista enemmistöä ei kuitenkaan päässyt syntymään, vaan Halla-ahon johtama puoluehallitus päätti lopulta perjantaina yksimielisesti lähettää Soinille ja kumppaneille erottamiskirjeet. Yksimielisyys koski paikalla olleita puoluehallituksen jäseniä, sillä ainakin kaksi oli joukosta pois. Timo Soinille jo SMP-ajoilta tuttu luottomies Anssi Joutsenlahti jättäytyi pois kokouksesta sanottuaan aiemmin tällä viikolla Uudelle Suomelle, että hän ei ole ketään erottamassa.

Toinen hallituksen jäsen, siilinjärveläinen kunnanvaltuutettu Jani Kolehmainen taas jätti kaikki luottamustehtävänsä puolueen sisällä ja pyysi eroa myös puoluehallituksesta.

– Puoluehallituksen paikka on aidosti perussuomalaisen puolueen äänenkannattajan paikka ja nyt minulla on omantunnon kysymykset ratkottavana, Kolehmainen selitti.

En saanut perjantaina pikaisesti tarkistettua perussuomalaisista, jäikö muita puoluehallituksen jäseniä pois kokouksesta. Ainakaan nämä kaksi eivät kuitenkaan halunneet olla tekemässä päätöstä Soinin ja muun vanhan kaartin erottamisesta ja olisivat toisissa oloissa saattaneet vastustaa uuden johdon tahtoa puoluehallituksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Soini sopi jo etukäteen, tietämättä lainkaan tulevan tappion nöyryyttävyyttä, loikkaamisestaan mikäli Halla-Aho voittaa. Syytteli sitten jälkikäteen nöyryyttävästä kohtelusta ja junttaamisesta keksiäkseen henkilökohtaisen syyn loikkaukselle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kumma kieltää nöyryytyksen tarve ja nöyryytys kun yli puolivuotta on HommaMV syytänyt soinivihaa ilmoille.
Miksi Soinin pitäisi olla teflonista?
Nöyryytys oli osa kuvaa vaikka kuinka väännätte.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kylmää kohtelua on ollut molemmin puolin. Ja nöyryyttäväähän se on hävitä noin selvin lukemin olipa kohtelu mitä tahansa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Soinilla näyttäisi olevan yllään aimo kerros teflonia ja hän osaa näköjään pelata muutakin kuin totoa. Ilmeisesti Halla-aho toimi kaukaa viisaasti puoluekokouksen valinnoissa.

Jari Mustonen

Soini on pettäny jokaisen eduskuntavaaleissa antamansa lupauksen, viimeisenä hallintarekisteri, ja hylkäsi oman puolueensakin, kun ministerinpaikka meinasi lähteä alta. Oli jo aikakin, että tämä bluffi katsottiin.

Ei ole sattumaa, että tämä "soinilaisten" edustama politiikka on kerännyt vahvaa arvostelua puolueen sisällä. Oikeastaan käy sääliksi näitä näitä soinilaisia, jotka lähtivät miehen karisman perässä yhä tukemaan tätä, näkeehän sen haastatteluissakin, että nämä nuoret puheenjohtajat ovat aikamoisia untuvikkoja politiikassa ja siten helposti vietävissä.

Uusi vaihtohehto on enemmänkin "Vanha vaihtoehto". Sitä samaa vanhaa Soinia ja samaa vanhaa Keskustaa ja Kokoomusta nyt parikymmentä puolutuskyvytöntä toimijaa mukanaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #45

"Oikeastaan käy sääliksi näitä näitä soinilaisia, jotka lähtivät miehen karisman perässä yhä tukemaan tätä"

Ei hätää, kyllä nämä "säälittävät soinilaiset" löytävät pian taas uuden mestarin, joka lupaa taas yhtä ja toista, yhtä mahdottomia asioita kuin mitä Soinikin lupasi.

He tulevat pettymään aina uudestaan ja uudestaan, koska ei löydy sellaista "Uri Gelleriä" joka pystyisi tekemään mahdottomasta mahdollisen. Niitä kyllä riittää jotka lupaavat tehdä mahdottomasta mahdollisen, niitä on tyrkyllä, niin että "säälittävillä soinilaisilla" on aina varaa mistä valita.

Niko Sillanpää

"Maltillinen enemmistö"? Kummankaan fraktion politiikassa ei ole mitään radikaalia, eli voit rauhassa kutsua sekä enemmistöä että vähemmistöä maltillisiksi.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Huomauttaisin että tuo on lainaus Nurmelta, ei oma muotoiluni. En minäkään tuota jäljelle jäänyttä perussuomalaisten ryhmää kokonaisuudessaan välttämättä radikaaliksi kuvaisi.

Niko Sillanpää

Ja mitä tulee otsikkoon, en usko, että Halla-aho oli ollenkaan kartalla lauantaina tai edes tiesi, mitä halusi. Kokous äänesteli mitä äänesteli, kuulemma soinilaisetkin Hakkaraista kännissä ja läpällä, kun ajattelivat, että 3. vpj on aivan se ja se sama, kun edelliset äänestykset olivat menneet kuten menivät. Olihan BB-Tynkkynenkin aikoinaan ymmärtääkseni juuri 3. vpj.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mielestäni tässä tapauksessa hallituspuolueet ovat toimineet moraalittomammin kuin Halla-ahon valtaan nostaneet persujen "kaappaajat". Ei siinä ole mitään pahaa, että tyytymätön jäsenistö vaihtaa puolueen johdon. Persuilla on erittäin huonot säännöt, jotka mahdollistivat täydellisen vallankaappauksen ja nyt se toteutui. Soini oli kyvytön tai haluton torjumaan kaappausta. Soini siis epäonnistui eikä tehnyt mitään nerokasta tempausta vaan menetti täysin asemansa puolueessa.

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että hallitus sopi etukäteen kuvion, joka on hyvin kyseenalainen ja sen lisäksi valehteli kansalle, että kyse on spontaanista reaktiosta. Valehtelu ei ole kovin eettistä. Tosin ei se poikkea hallituksen aiemmasta linjasta.

Varmaan myös monet UV:n jäsenet ovat tienneet jotain suunnitelmasta etukäteen, mutta silti valehtelevat, etteivät tienneet. Totuutta tästä kohdasta ei välttämättä saada ilmi koskaan.

Niko Sillanpää

Nyt käytettävissä olevien tietojen perusteella on jo selvää, että koko kaappausnarratiivi on propagandatarkoituksiin valmistettua sepitettä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaappausnarratiivia tukee se että narratiivin kaappajilla ei ollut juuria puolueessa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, se on lähinnä semantiikkaa. Jos puolueen jäsenet ottavat vallan puolueen johdolta, voihan sitä kutsua kaappaukseksi. Aika moni puoluejohtaja on kuitenkin kylmästi lentänyt pihalle ilman kaappauspuheita eri puolueissa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #10

Tässä istuva pj ei edes lentänyt ulos, vaan ei asettunut ehdolle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Mutta persuissa tämä tapahtui erittäin agressiivisesti. Nyt on jäljellä tappelupuolue ja uuvatteina vähän maltillisempi äärioikeisto.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #19

Mikä tapahtui aggressiivisesti? Soinin jättäytyminen puheenjohtajuudesta? Kuten toimittaja tuossa esiin nostaa: tapahtunut oli ainut tapa hoitaa asia niin ettei Halla-Ahoa heitetty ulos eduskuntaryhmästä ja persujen sisällä suoritettu soinin johtamaa puhdistusta.

Olen suoraan sanottuna todella tyytyväinen että näin kävi. Joutuvat uuvatit katsomaan pitkään peiliin että mikäs mörkö se sieltä vastaan katsookaan. timosoinin perinnön tuhosiksi ... timo soini.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"timosoinin perinnön tuhosiksi ... timo soini."

Kyllä, mutta perinnön tuhoaminen tapahtui silloin kun *maahanmuuttokriittiset* otettiin osaksi puoluetta, siis jolloinkin silloin Tony Halmeen aikoihin.

Irtiotto *maahanmuuttokriittisistä* oli yritys osittaan korjata tilanne.

Olisihan vaihtoehtona ollut lopettaa ura Halla-ahon nöyryyttämänä rivikansanedustajana.

Se ei onneksi Soinille kelvannut ja siitä sitten syntyi tämä mainio irtiotto, jonka olisi pitänyt toki tapahtua toisin päin, niin että Halla-aho olisi erotettu.

Mutta nyt kävi niinkuin kävi.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #22

....ja nämä kriittiset ovat "vastuussa" siitä että puolueen kannatus on ollut lähempänä (jopa yli) 20% kuin 10%. Tilanne korjautui soinin toimesta jo ihan hallituksessa, persujen kannatus ennen puoluekokoustahan oli 10% tuntumassa.

Nyt tosiaan kävi niinkuin kävi ja se on oikeasti hyvä asia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Nyt tosiaan kävi niinkuin kävi ja se on oikeasti hyvä asia."

Niin, paremminkin olisi voinut käydä,
eli Halla-aholaiset olisi pitänyt erottaa.

Mutta hyvä näinkin.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #24

Silloinhan rahat ja omaisuus olisivat jääneet soinin porukoille. Sekö olisi ollut paremmin? Nythän tämä on kokolailla täydellinen nöyryytys koplausta yrittäneelle ja täydellisesti epäonnistuneelle soinille ja liehittelijöilleen. Näen tässä tapahtuneen suurta oikeutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

"Näen tässä tapahtuneen suurta oikeutta."

Oikeutta tai ei.

Nehän on kansalaisten verovaroja joita puolueille jaetaan ja oikeus olisi jos niitä ei tällaisessa tapauksessa jaettaisi, vaan käytettäisiin vaikkapa sote- palveluihin.

Soinin porukka pääsee nyt joka tapauksessa pröystäilemään ettei me rahojen takia ainakaan lähdetty.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen Vastaus kommenttiin #28

Voivathan ne niin sanoa, ei se tarkoita että se on niin. Eiköhän suunnitelmana ollut toimittajankin mainitsema liike jossa kokouksen jälkeen puoluehallitus potkii koko uuden johtajiston kannattajineen pihalle ja ottaa niidenkin rahat omikseen.

Puheet on ollut noin 5Me puoluetuista, en nyt ala antamaan lausuntoja onko tuo summa vain niistä ~20 edustajasta vai persuista kokonaisuutena. Ei tuolla sotessa paljoa tehdä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #33

"Voivathan ne niin sanoa, ei se tarkoita että se on niin."

Kyllä niin, mutta en minä sitä tarkoittanutkaan että se sitä tarkoittaisi.

Tarkoitin vain mitä sanoin, eli että uuvat voi nyt sanoa ja perustella sanomaansa sillä että eivät saa, tai eivät tienneet saavansa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hallituspuolueet? Totta. Mutta että tasavallan presidenttikin puuttuu peliin puolueen henkilövalinnoissa? Melko erikoista? Kyllä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sitä on jälkikäteen mahdoton todistaa, junailiko Halla-aho puolueen johdon täydelisen vaihdon vai ei. Sen kuitenkin voi todeta, että tarve johdon vaihtoon oli olemassa, kuten Teppo Ovaskainen kirjoittaa. Tuota en itse tullut ajatelleeksi ja eihän asia minulle täysin sivullisena kuulu.

Perussuomalaiset on puolueena nyt täydellisesti uuden johdon hallinnassa. Uuteen vaihtoehtoon siirtyneet on joko erotettu tai omaehtoisesti eronneet puolueesta. Peli on selvä. Puoluetuki tulee puolueelle ja sen hallussa on myös puoluetoimisto.

Se nähdään aikanaan, yrittääkö Soini saada toimiston Uv:n käyttöön ja mitä siitä seuraa. Parempi olisi molemmille osapuolille, että Uv vuokraa Helsingistä sopivat tilat ja välttää riidan laajenemisen.

Niko Sillanpää

Millä rahoilla uv vuokraa mitään tiloja?

Ps:hän on jo kertonut lähtevänsä nykyisistä tiloista, jotta välttyy maksamasta vuokraa Vistbackan ja Soinin kontrolloimalle tukisäätiölle.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Koko puoluetoimiston tilojen hankinta oli Soinin juoni kerätä puoluetuesta varallisuutta Soinin ja Vistbackan säätiölle.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yksinkertaisin keino on, että Uv:oon siirtyneet yhteistuumin vuokraavat itselleen toimitilat ja vastaavat sen vuokrasta ja muista kuluista tasapuolisesti. Halvin vaihtoehto on, että käyttävät eduskunnan ryhmätiloja (Kai heille sellainen järjestyy.) toimitiloinaan ja sihteerille, jota en tiedä, jää asiakirjoista huolehtiminen työtiloissaan. Sitäkään en tiedä, missä ne ovat eduskuntatalon remontin aikana.

Niin ja ovathan säätiön varat sentään ainakin vielä Soinin hallussa: Kai säännöissä joku porsaanreikä on, jonka avulla Soini voi ohjata käyttövaroja Uv:lle. Nämä ovat pelkkiä arvailuja, kun tietoa on kovin niukasti saatavissa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #15

Kai Soini tekee uv:sta jotain SMP:n historiankirjoittajia ja SMP-veteraaneja, joille persujen tukisäätiön sääntöjen mukaan voi Ps rp.:n lisäksi ohjata rahoitusta. Ja epäilemättä menee läpi PRH:ssa, koska tässä maassa kauheinta, mitä tällä hetkellä voi ylipäätään tapahtua, on rahojen ohjautuminen niille demonisille halla-aholaisille. Ongelma tosin siinäkin on, että säätiöllä on nettovarallisuutta vain puolen - miljoonan euron luokkaa. Tietty, jos jättää velan Ps rp.:lle maksamatta, mikä varmaankin tuomioistuimissa sallitaan, koska mikään ei tässä maassa ole tuomittavampaa kuin varojen ohjautuminen halla-aholaisille, pääsee 1,5 miljoonaan euroon.

Puoluetoimistolla on kai joku töissäkin ja palkkaakin pitäisi maksaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"Puoluetoimistolla on kai joku töissäkin ja palkkaakin pitäisi maksaa."

Työmies jäi persuille ja kaikki muutkin työntekijät, jos niitä on. Varmaan liian iso henkilökunta supistuneelle puolueelle, mutta onhan niillä varaa, kun saavat yli puolta enemmän puoluetukea edustajaa kohti kuin mitä kuuluisi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sillanpään esittämin tavoin PS potkii itseään jalkaansa. Tämä saattaa tuntua hyvältä, mutta ei kestä ulkopuolista ajattelua.
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23851...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Voin hyvin kuvitella PS:sta irtautuneen porukan tuntoja puoluekokouksessa, jossa rasistit möykkäävät kovaäänisesti, natsit riekkuvat ja paikalle on masinoitu enemmistö puolueen jäsenten vähemmistöstä hurraamaan Mestaria lavalle – samalla tavalla kuin mediassa varsinkin maahanmuuttouutisiin liittyvillä kommenttipalstoilla, joita lukiessa voi virheellisesti kuvitella suomalaisten menettäneen viimeisetkin järjen rippeensä. Ei ole vaikea päätellä, että edes jollain tavoin tolkun säilyttäneet PS:laiset ovat puoluekokouksensa jälkeen kokeneet kotinsa palaneen. Perussuomalaisten moderaattorina häärivän työmies Putkosen toiminta ei nähtävästi edes pyri suitsimaan väkeään, vaan paremminkin lietsomaan sitä entistä kiivaampaan öyhötykseen.

Jotain kertoo sekin, että myös puolueen sielu ja rakentaja, kapteeni Soini jätti vallatun, uppoavan laivansa muiden mukana.

Jonkin erikoisen sortin älykkyyttäkin osoittava Halla-aho joko puhuu tietoisesti muunneltua totuutta – tai sitten hänellä ei ole ollenkaan inhimillistä havaintokykyä, kun hän kieltäytyy näkemästä mitä hänen ympärillään tapahtuu ja sitä, miksi ja miten hänet juntattiin puheenjohtajaksi puolueen vähemmistön voimin. Vastaavaa tapahtui 1970-luvulla taistolaisten vallatessa eri instansseja, mm. Teiniliiton.

Demokratiaa? Niinhän ne sanoo...

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Ihan sivuhuomiona; miksei median edustajat ole raportoineet umpirasisteista ja julkinatseista riekkumassa, heilaamassa ja huutamassa Mestaria puoluekokouksessa ? Olen nimittäin 100% varma että jos tällaista käytöstä olisi ollut havaittavissa niin se olisi päätynyt lööppeihin nopeammin kuin ehdit sanoa kansallissosialisti.

On aina hämmentävää nähdä kohtuullisen fiksuina pitämiäni kirjoittajia kaatumassa perus(persu)logiikkaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ihan sivuhuomiona: Lakimies kertoo tuntojaan Ilta-Sanomissa.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005258605.html

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #44

Yli 2000 kokousvierasta. Lukuisia toimittajia, jotka eivät todellakaan suhtaudu kovin lämpimästi perussuomalaisiin tai varsinkaan Halla-ahoon.

Kukaan ei ollut nähnyt nähnyt kuvailtuja käsimerkkejä tai vastaavaa - paitsi kourallinen uv-liikkeen edustajia. Nuo väitteet naurettiin Tommi Parkkosen toimesta pötypuheiksi jo heti alkuviikosta.

Kannattaisi muistaa lähdekritiikki. Ilmeisesti UV:n yhdessä sopimansa tarinan toimitusaikataulu petti, ja Matti Torvinen alkoi perjantaina määhkiä Lapin Kansalle ja iltapäivälehdille jo vanhentunutta tarinaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #52

Ei tuo kuitenkaan ainakaan siltä näyttäisi että irtiotto ja loikkaus olisi täydellisen huolellisesti valmisteltu, sillä olisihan ollut varsin yksinkertaista järjestää kokoukseen jotain käsimerkin näyttäjiä, jos olisi haluttu.

Humalaisiahan siellä toki oli ollut ja siitä seuranneita järjestyshäiriöitä.

Teuvonkin valinta varapuheenjohtajaksi pantiin humalaisten törttöilyn tiliin, vaikka mitä ilmeisemmin sekin asia oli kyllä tarkoin etukäteen valmisteltu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #53

"Humalaisiahan siellä toki oli ollut"

Puhallutettiinko porukat vai mistä tällainen "tieto" on peräisin? Taitaa olla samasta lähteestä kuin natsiheiluttelijat.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #52

Jukka Jusula kertoo tuntojaan Iltalehden ”Sensuroimattomassa Päivärinnassa”. Kohdasta 32:05 eteenpäin.

http://www.iltalehti.fi/iltv-paivarinta/2017061401...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Nyt tuli niin vakavaa tekstiä, että on pakko puuttua tähän. Yritätkö kenties kertoa, että puoluekokouksessa jokin "vähemmistö" sai useamman äänen kuin se "enemmistö" per sierainpari? Tuollahan tavoin vähemmistö saisi annettua enemmän ääniä.

Sitten on niinkin, etten päässyt matkaamaan Jyväskylään ja äänestämään Halla-ahoa, Huhtasaarta, Juvosta ja Taviota (Slunga-Poutsaloakin). Eli kaikki vanhaan PS:n hallituspolitiikkaan tyytymättömät eivät päässeet paikalle. On kuplaa kuvitella sen jonkun "enemmistön" olevan oikeasti niskan päällä. Kannatuslasku on ollut 50 prosentin luokkaa hallitustaipaleen aikana, joten siitäkin voi projisoida, että on niitä tyytymättömiäkin joukossa. Nyt vain kävi näin.

Mutta sulla on nyt todistustaakka kertoa, miten kokousväen vähemmistö sai vaaleissa enemmistötuloksen? Toki voit perua puheesi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se on ihan sama oliko Soinin nöyrryyttämisen takana puolueen jäsenten, tai sen äänestäjien enemmistö tai vähemmistö. Minäkin ulkopuolisena näin sen ettei se linja mihin puolue oli menossa, vastannut enää sen eliitin näkökantoja.

Tilanne olisi voinut olla vähän toinen jos joku puolue-eliitistä olisi nostettu puheenjohtajistoon, mutta ei se vakaaksi olisi tullut silläkään toimella.

Halla-aholla on nähtävästi ollut joku syy korvata se yksi päteväksi mainittu naisehdokas, Teuvo Hakkaraisella, mutta tämä toimi oli varmaan se toimi joka lopullisesti katkaisi kamelin selän. Toki se olisi voinut jo muutenkin olla poikki.

--------------

Mutta eihän tässä tilanteessa sinänsä mitään yllättävää. Onhan se aina tiedetty että uraani halkeaa ja persut myös, kun mitään liimaa ei enää ole olemassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Demokraattinenhan tuo päätös oli, mitä siitä sen enempää. Niin sanotusti pulinat pois.

Mutta niinpä oli demokratiaa sekin kun taistolaisjuntta valtasi aikanaan kaikenlaisia instansseja, eivätkä taistolaiset taatusti olleet enemmistönä yhtään missään. Paitsi tietysti niissä kokouksissa. Ihan niin kuin Persuillakin.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005258605.html

Itse en pidä demokratiaa kaiken hyvän ja oikean synonyymina niin kuin valtaosa kansalaisista ja media laidasta laitaan.

Persujen sisäiset asiat kiinnostavat vain niiltä osin kuin ne vaikuttavat koko kansaan. Ja puudelivaihtoehto takasi näppärästi tuhotyön jatkuvuuden.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #36

Parahin Mark,

olen niinikään miettinyt, jotta onko demokratia hyvästä? No, ainakin se päihittää muut vallanojennusmetodit. Väkivalta? Ei kiitos.

Mitä tuohon kokouspuheenjohtajuuteen tuli, niin sunnuntain presidentinvaalikysymystä koskeneessa sähläyksessä porukoilla paloi hermot (viestittelin yhden osallistujan kanssa ja hän kertoi kokousväen vaatineen kahvitaukoa kokouksen pj:lle. Tietysti sopimattomat eleet ovat no-no.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kumpihan nykyisistä voidaan luontevammin yhdistää Veikko Vennamon kunnian perinteen jatkajaksi. Vennamohan oli viimeiseen asti köyhien ja ahdinkoon joutuneiden köyhääkin köyhemipien siirtolaisten puolustaja viimeiseen asti, jonka arvo pyrittiin mustamaalaamaan sekä vasemmalta, oikealta että keskustasta medianhalliinan kautta.

Veikko Vennamo olisi tänä päivänä varsinkin Vihreiden ja Vasemmistoliiton messias ja pyhä mies, mutta olisiko hänestä myös esikuvaa Halla-Aholaiselle ajattelulle ?

Vihreät, Vasemmistoliitto ovat tänä päivänä urbaanipunaviherpuolueita, joiden todellinen olemus ja uskottavuus on mitä on ja Persuista on tullut pelkkäkänkkä ränkkä puolue muukalaisvastaisuuksineen ja eurooppapelkoineen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Voi olla harhaanjohtavaa kirjoittaa, että "Halla-aho halusi". Voi olla niin, mutta tosiasiassa se esti Soinin vallankaappauksen puolueessa. Ja juuri mainitsemastasi syystä.

Muutamaa tuntia blogiasi ennen:

http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2386...

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Nyt oli kentän vuoro ilmaista Soinin tapa tehdä politiikkaa, joka oli "nöyryyttänyt" satoja tuhansia äänestäjiä", lupauksia pettämällä, vain päästääkseen itse vallan "hillotolpalpalle"Lopuksi ei tässä paikalla olevia jäseniä voi syyttää vaalin lopputuloksesta, jos ei puolueen johdolla ole kykyä neuvotella keskenään puheenjohtajan vaihdosta ja vallan jakamisesta sekä seurauksista, muuta kuin neuvottelemalla kilpailevien puolueitten kanssa.

Myös Soini on vuosikausia päästääkseen tekemään "jytkyjä" käyttänyt hyväkseeen myös näitä niin" sanottuja" Halla-ahon siiven kansanedustajia, ilman näitä "Hillotolppa olisi jäänyt saavuttamatta". myös puolueen muilta kansanedustajilta

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

”Tuossa innossa heiltä unohtui vanha viisaus, että koskaan ei kannata ottaa selkävoittoa ja nöyryyttää toista osapuolta täydellisesti.” on vain järjetön kommentti. Äänestulos on äänestystulos ja uudestaan saa äänestää kahden vuoden päästä.

Käyttäjän SeppoTossavainen kuva
Seppo Tossavainen

Monet tunnetta ilmaisevat sanat - "nöyryyttämine" tms. ja tunteelliset lausunnot vaikuttavat täysin turhilta.

Samoin sen arviointi kenen syy, kuka teki mitä ja milloin. Tietysti niillä on merkitystä kun poliitikot analysoivat mitä pitäisi tehdä vastaavassa tilanteessa tulevaisuudessa.

Mutta tosiasiat ovat tosiasioita. Puolueen tila ajautui siihen mihin se ajautui. Kun opposition annettiin tuoda ääniä puolueeseen, äänet käytettiin hyväksi ja oppositiota ei ajoissa estetty kaappaamasta valtaa, niin se kaappasi vallan.

Kaappauksen seurauksena vastaavasti Kokoomuksella ja Keskustalla ei ollut intressiä, heidän oman etunsa kannalta, jatkaa hallituksessa kaapatun Perussuomalaisen puolueen kanssa. Tässä tunteilu ja viisastelu siitä suunnittelivatko he asian jo etukäteen on aivan yhtä turhaa. Ihmettelisin jos eivät olisi kaavailleet tarkasti eri vaihtoehtoja: jos menee näin mitä tehdään sitten, jos menee näin, mitä tehdään sitten. On aivan turhaa tunteilla että muut puolueet olisivat tai niiden olisi pitänyt olla vain odottamassa Perussuomalaisten puheenjohtajavalintoja ja olla ajattelematta etukäteen.

Puolueen entinen enemmistö ajautui vastaavasti tilanteeseen, jossa ainoa vaihtoehto oli irtautuminen. Siitä taas seuraa uuden puolueen perustaminen kaikkine vaikeuksineen, joita voidaan ajatella etukäteen...

Eli ei ole mitaan syytä tunteilla tai käyttää tunnetta ilmaisevia sanontoja.

Niko Sillanpää

Mikä ihmeen "oppositio"? Uusi pj:han kertoi linjapuheessaan jatkavansa vanhalla ohjelmalla sekä puolueessa että hallituksessa. Ainoa ero oli, että Soini menetti asemansa ja ministeriytensä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #41

Ei se nyt ihan noin ole.

Jos kokoomus ja keskusta olisivat tuohon uskoneet, ei persuja kokonaisuutena olisi tarvinnut potkia hallituksesta ulos.

Halla-aho esiintyi sovinnollisesti vainpäästäkseen hallitukseen. Sitten olisi alkanut rytinä.

Ei näitä ratkaisuja ole tehty nuivien kiusaamiseksi, se olisi aivan turhanpäiväinen tavoite. Kyllä nämä ratkaisut on kaikki tehty jotta politiikka voisi jatkua kuten suunniteltu.

Pienen ja kannatukseltaankin pienen nuivien ryhmän ei sallittu sotkea lisää maan politiikan tekoa, joka on muutenkin aivan liian sotkuista.

Uuvalaisten ratkaisu oli isänmaallinen, vaikka se taisikin sotkea monen uuvalaisen politikon urasuunnitelmat.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #42

Kokoomukselle ja keskustalle vallinnut järjestely, jossa heidän kirjaamansa hallitusohjelman tavoitteet toteutetaan ja persujen tavoitteille annetaan lip service, oli toki todella edullinen ja kun kerran Soinin oman edun ambitioiden vuoksi tämä järjestely oli jatkettavissa, totta kai siihen tartuttiin.

En tosin ymmärrä, miksi kehitysmaa-altruismin reivaaminen minimiin on Suomessa ja EU:ssa monille niin sietämätöntä, että se sanelee koalitiot ja siten muutkin politiikat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

"En tosin ymmärrä, miksi kehitysmaa-altruismin reivaaminen minimiin on Suomessa ja EU:ssa monille niin sietämätöntä, että se sanelee koalitiot ja siten muutkin politiikat."

Aika hyvin kiteytetit sen mistä on kysymys.
Sille en voi mitään että et sitä ymmärrä mitä et ymmärrä,
jos ymmärsin oikein sen mitä et ymmärrä.
Minä kyllä ymmärrän.

Mutta luulen että kyllä se sinunkin näkökantasi tulee joka tapauksessa huomion otetuksi, sillä koska minä senkin ymmärrän, niin luulenpa että sen ymmärtävät myös kepu, kokoomus, uuva, ja eduskunnan enemmistö. Niin että ei hätää.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #42

"Halla-aho esiintyi sovinnollisesti vainpäästäkseen hallitukseen. Sitten olisi alkanut rytinä."

Niin, Halla-aho olisi alkanut vaatia hallitusta toteuttamaan hallituksen itsensä hallitusohjelmaan kirjaamia lupauksia :)

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Tärkeintä on että puolueen lahjahevonen jäi Meille.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

”Tuossa innossa heiltä unohtui vanha viisaus, että koskaan ei kannata ottaa selkävoittoa ja nöyryyttää toista osapuolta täydellisesti.” Näin kirjoitti blogissaan perussuomalaisista irtautunut ministeri Jari Lindström"

Kovinpa äkkiä Lindstömistä on tullut valtiomies joka osaa jo neuvoa muita poliitikassa pitempään olleita. Tosin voi olla, että Lindström ei kirjoita itse sanasta sanaan kannanottojaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Lindström ei tuossa sitaatissa neuvo, hän toteaa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Petteri Hiienkoski

MTV Uutiset 16 vuotta (HUOM!) sitten (2.12.2000):

"Perussuomalaisten Soini kokoaa uutta puoluetta"

"- Jos sellaista ei synny, olen epäonnistunut. Ja jos silloin vielä on Perussuomalaiset-puolue, en voi tästä syystä olla sen puheenjohtaja, Soini sanoo.
Soini kiertää parhaillaan maata käännyttämässä ensin omaa puolueväkeään uuden puolueen kannalle. Samalla hän sanoo etsivänsä puolueelle uutta, "profeetallista" johtajaa.
- Kun löytyisi oikea mies, puolueen kannatus nousisi nopeasti tuollaiseen 10 prosenttiin, Soini uskoo."

Halme tuli ja meni. Halla-aho ei kelvannutkaan. Soini taisi lopulta löytää etsimänsä itsestään...

MTV Uutisten jutusta ilmenee paitsi hänen käytännöllinen ja välineellinen suhtautumisesta Perussuomalaisiin puolueena ainakin tuolloin, myös se, ettei hänellä ollut selkeä puolueideologiaa.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/peruss...

Toimituksen poiminnat