teppoovaskainen

Nissinen palasi pokkana töihin – harkintakyky hukassa

On vaikea ymmärtää tilannetta, jossa valtakunnan ylin syyttäjä, syyttäjälaitoksen johtaja ja oikeuslaitoksen keskeinen toimija, rikkoo oikeuden mukaan tahallisesti lakia virkatehtävässään. Vielä vaikeampi on ymmärtää tilannetta, jossa sama valtakunnansyyttäjä tekee edellä mainitun – ja palaa pokkana virkaansa.

Näin on kuitenkin käymässä, sillä valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen kuittaa 1700 euron sakkonsa ja jatkoi tehtävässään heti torstaina, korkeimman oikeuden ratkaisua seuranneena päivänä.

Suomessa puhutaan usein siitä, että poliittiset tai muut johtajat eivät joudu kantamaan vastuutaan. Tämä tapaus on silti räikeimpiä, mitä muistan. Jos Nissinen ei todella ole ymmärtänyt esteellisyyttään päättäessään hankinnoista veljensä firmasta, hän vaikuttaisi olevan kyvytön hoitamaan virkaansa, ja näin on myös, jos hän on sen ymmärtänyt.

Soitin SDP:läiselle lakimiehelle Valtteri Aaltoselle, joka vaati täällä Puhiksen blogissaan julkisesti Nissisen välitöntä eroa. Hänen mielestään tapausta ei voi lähestyä pelkästään virkamiesoikeudellisesti ja virkamieslain näkökulmasta, koska kyse on ennen kaikkea instituution – valtakunnansyyttäjän – suojelemisesta sekä kansan luottamuksesta oikeuslaitokseen.

– Kun ollaan näin korkeassa johtavassa asemassa, niin silloin henkilöllä itsellään pitää olla kokonaiskuva asemastaan ja siitä, miten hän vaikuttaa asemassaan koko organisaatioon ja instituutioon. Esimerkiksi pörssiyritysten toimitusjohtajat lähtevät yleensä sen siliän tien itse, kun alkaa näyttää siltä, että heillä ei ole esimerkiksi hallituksen täyttä luottamusta tai heidän jatkonsa jollain tavalla voisi heikentää yhtiön asemaa, Aaltonen sanoi puhelimessa.

Oikeusjärjestelmän tulee nauttia kansalaisten luottamusta, joten kansalaismielipiteellä on merkitystä, vaikka sen perusteella ei potkuja jaetakaan. Puhtaasti virkamieslain irtisanomisperusteita peilatenkin voi Aaltosen mukaan ajatella, että Nissisen edellytykset viranhoitoon ovat heikentyneet, minkä lisäksi teko on luonnollisesti ollut vastoin hänen velvollisuuksiaan virassa. Lain mukaan virkamiehen virkasuhde voidaan purkaa, jos hän törkeästi rikkoo tai laiminlyö virkavelvollisuuksiaan.

Aaltonen toteaa, että tuomio ei missään nimessä ole erityisen iso. Esimerkiksi kyseenalaisten hankintojen kokonaisarvo oli vain 30 000 euroa, ja rangaistus virkavelvollisuuden rikkomisesta annettiin sakkoina. Olennaista sen sijaan on, että tuomio tuli nimenomaan virassa tehdystä, tahallisesta rikoksesta. Aaltosen mukaan Nissisen on täytynyt ymmärtää, että hän toimii väärin, mutta hän on toiminut näin siitä huolimatta. Näin katsoi myös oikeus.

– Se lähettää sen viestin, että hän on ajatellut, että hän voi tässä tehtävässään rikkoa lakia, koska hänen asemansa on niin vahva, Aaltonen sanoo.

Mielestäni samasta ajattelusta kertoo se, että Nissinen ilmoittaa tiedotteessaan ”odottavansa” pääsevänsä keskustelemaan virkamiesoikeudellisesta asemastaan luottamuksellisesti oikeusministeriön kanssa. Hän viittaa oikeusministeriön selvitykseen, jossa tapauksen seurauksia ja merkitystä pohditaan. Nissistä ei huoleta.

Tämä kertoo kokonaiskuvan ja harkintakyvyn hukkaamisesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Kaikkea tätä vain alleviivaa Hesarin tieto, että Nissinen ilmoitti paluustaan jo ennen KKO:n tuomiota: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005498288.html

Juha Hämäläinen

Tämä kertoo paitsi syyttäjästä henkilönä niin oikeuslaitoksesta jotain vähemmän imartelevaa.

Marketin persaukinen hyllyntäyttäjä saa potkut ottaessaan marketin roskiksesta syöntikelpoista ruokaa ja tekee tämän ymmärtämättä mitä väärää siinä on.

Koulutettu juristi oikeuslaitoksen huipulla tietää tekevänsä laittomia tekoja ja jatkaa silti virassaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Toisin sanoen on jälleen kerran yksi maan tavan ilmentymistä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nissinen on sitten nousukas. Ei hahmota että on kysymys muustakin kuin omasta oksasta.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Nissinen ulos.Tekoäly tilalle.Tekoälyllä ei ole velipoikia.

Nissiseltä puuttuu viran edellyttämä nöyryys.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Irvokasta, väitän että Suomessa on korruptiota ja veljet suojelee toisiaan.

Hänen saada tuomio on vitsi.

Huumeenkäyttörikoksesta saa kovempia sanktioita ja yleensä kaupanpäälle saa potkut duunista tai lentää opiskelupaikasta pihalle. Tämä on karu totuus. Ja yleisesti hyväksyttyä, koska nollatoleranssi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hieno juttu.

Meillä on taas vakituinen valtakunnansyyttäjä, joka pystyy ja osaa syyttää meitä kaikkia armoa tuntematta Suomen ja suomalaisten parhaaksi.

Emme aina ymmärrä omaa parastamme.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Nissinen tulisi armahtaa. Itseasiassa kaikki rikolliset tulisi armahtaa presidentin toimesta, koska Suomessa on tehty havainto todellisesta super-rikollisesta, Teuvo Hakkaraisesta. Teuvon ”pusutteluyritysten” rinnalla, ei mikään rikos ole niin suuri, etteikö siitä tulisi Sauli Niinistön armahduksen arvoista.

Ja samalla Sauli voisi armahtaa myös itsensä, vaikka en ole häneltä tehokasta katumusta nähnytkään, siitä takavuosien keplottelusta, jota myös Euroopan rahaliittoon liittymiseksi kutsutaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Valtakunnansyyttäjä on valtion virkamies ja hänen sovelletaan Valtion virkamieslakia (19.8.1994/750). Lain 4. luku käsittelee viranomaisen ja virkamiehen yleisiä velvollisuuksia. Käsitykseni mukaan valtakunnansyyttäjä on joutunut Korkeimman oikeuden tuomion perusteella tilanteeseen, joka on ristiriidassa sen kanssa, mitä lakiin näissä asioissa on kirjoitettu.

Virkamieslaki astui voimaan vuonna 1995 ja sen yhteydessä professorit ja oikeustieteen tohtorit Niklas Bruun, Olli Mäenpää ja Kaarlo Tuori julkaisivat erinomaisen kirjan ”Virkamiesten oikeusasema.” Siinä selvitetään juurta jaksain voimaan astunutta Virkamieslakia mm. virkamiesaseman vaatimusten ja virkamiesmoraalin osalta sivuilla 149-154.

Julkinen virka edellyttää aina julkista luotettavuutta.

Jukka Kujala

Lakimies on aina lakimies! Kokee olevansa niin laella, ettei...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nissinen on mitä on. Eniten kuitenkin ihmettelen, että hänelle annettua sakkotuomiota pidetään kovana. Käytännössä Nissiselle ei käynyt kuinkaan. Sakkoihin ei mene edes kuukaden palkkaa. Muuten elämä jatkuu ennallaan paitsi, että vinoilijoita kyllä riittää, kunnes asia unohtuu.

Jonne Peto

Nissinen edustaa pahimmillaan sitä virkamieskuntaa, joka luulee voivansa olla lain yläpuolella. Yleisesti kansan oikeustaju ei kohtaa annettujen tuomioiden löperyyttä, syyttäjättämistä jne. vakavissakaan tapauksissa.
Huolimatta vallan kolmijaosta, tulisi oikeuskäytäntö ja tuomioistuimet uudistaa perinpohjin.
Valitettavasti oikeusministeri Häkkäsen kyvyt, halu tai osaaminen ei riitä tehtävään.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Työsuhteen jatkumisen kannalta töihinpaluu lieneekin oikea ratkaisu. Rangaistus on suoritettu, eikä siihen sisältynyt viraltapanoa.

Moraalin ja oikeusjärjestelmän uskottavuuden kannalta asiat ovat varmaankin Aaltosen ja Ovaskaisen esittämällä tavalla kallellaan.

Mitä tähän voi sanoa?

Hyvää Joulua koko väelle
Uuteen Suomeen ja oikeusmäelle.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Näinhän se on. Ei itseä kannata jalkaan ampua. Nissinen ei saisi mitään etua erotessaan virastaan, mikäli muuta tai parempaa työtehtävää ei olisi tarjolla. Rahapulaankin voisi joutua, koska työvoimatoimistot laittavat karenssia niille työttömille, joiden työttömyys johtuu omasta irtisanoutumisesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On kaksi tasoa; syyllisyyden ja vastuun taso. Syyllisyys on se mikä pystytään lakipykälin osoittamaan. Vastuu taas on yhteisöllinen asia. Me kaikki tulemme erilaisesta korruptioajattelusta vastuullisiksi. Siksi sekä Nissisen teko että kylmä, kyyninisyytä levittävä tapa puhua siitä suunnattu kaikkia suomalaisia vastaan.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Jo alemmalla virkamiestasolla on selvää, että koulutushankinta veljen firmasta muodostaa esteellisyyden. Tämän on pitänyt olla itsestään selvää valtakunnan ylimmälle syyttäjälle. Näin ei kuitenkaan ollut.

Valtakunnan syyttäjän uskottavuuden kannalta Nissisen pitäisi erota tai hänet irtisanoa. Nissinen ei näytä sitä itse tekevän, joten ratkaisu jää oikeusministerille.

Toimituksen poiminnat