teppoovaskainen

Juha Sipilän turvapaikkaluvuista

Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista vain ”noin 44 prosenttia sai myönteisen päätöksen”, kirjoitti pääministeri Juha Sipilä (kesk) verkkosivuillaan maanantaina.

Tällä hän perusteli aiempaa lausuntoaan, jonka mukaan suurin osa turvapaikanhakijoista oli vuosina 2015–2017 liikkeellä taloudellisten syiden takia, ei niinkään sotaa tai vainoa paossa. Lausunnosta nousi äläkkä ja Sipilältä vaadittiin todisteita.

Kuten julkisessa keskustelussa on huomautettu, ei myönteisten päätösten osuudesta voi suoraan päätellä, oliko turvapaikanhakijoiden enemmistön motiivi taloudellinen vai kokivatko he tavalla tai toisella olonsa uhatuksi. Mutta myös Sipilän perusteluna julkisuuteen antama prosenttiluku itsessään on ongelmallinen.

Sipilän esikunnasta selvennettiin Uudelle Suomelle aiemmin tällä viikolla, että luvut olivat peräisin Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston eli EASO:n tilastoista. Sipilän leiristä annettiin EASO:n lukuja, joiden mukaan EU-maissa annettiin vuosina 2015–2017 kaikkiaan 1 489 235 myönteistä päätöstä ja jätettiin 3 415 085 ensimmäistä turvapaikkahakemusta. Tässä vertailussa myönteisten päätösten osuus kaikista hakemuksista oli Sipilän 44 prosenttia.

Lukumäärät ovat sinänsä oikeita, mutta kuten maahanmuuttotutkija-aktivisti Erna Bodström huomautti, Sipilän vertailu on epätyypillinen, suorastaan väärä. Tarkistin EASO:sta, kuinka Euroopan unionin erityisvirasto itse laskee turvapaikanhaun ”myöntöprosentin”, eli myönteisten päätösten osuuden, ja mikä järjestön virallinen luku vuosille 2015–2017 on.

Viraston vastaus: myöntöprosentti (engl. recognition rate) lasketaan jakamalla myönteiset päätökset tehtyjen päätösten kokonaismäärällä samalla ajanjaksolla. Sitä ei lasketa vertaamalla positiivisia päätöksiä kaikkien jätettyjen turvapaikkahakemusten määrään, EASO:n edustaja korostaa. Sipilä valitsi siis väärän vertauskohdan: hakemukset päätösten sijaan.

EASO:n mukaan EU-maiden myöntöprosentti vuosille 2015–2017 oli näin ollen 53 prosenttia – eli enemmistöön käsitellyistä turvapaikkahakemuksista annettiin myönteinen päätös. Luku koskee niin sanottuja ensimmäisiä hakemuksia. Toisaalta, jos mukaan otetaan toisen vaiheen päätökset, eli valituksesta seuraavat oikeusistuinten ratkaisut, vuosien 2015–2017 myöntöprosentti laskee EASO:n mukaan 47 prosenttiin.

Tehtyjä päätöksiä on vähemmän kuin jätettyjä hakemuksia, koska esimerkiksi vuosina 2015–2017 vajaa kolmannes hakemuksista raukesi tai jäi muusta syystä tutkimatta. Lisäksi päätökset eivät osu samalle vuodelle kuin hakemus. Jälkimmäisen syyn vuoksi viime vuosien turvapaikkatilastot eivät edelleenkään ole täydelliset, kuten muun muassa sisäministeriöstä on korostettu.

Kolmen vuoden tarkasteluajalla kahtena ensimmäisenä vuotena, 2015 ja 2016, myönteisiä päätöksiä oli enemmän kuin kielteisiä. Vuonna 2017 tilanne muuttui, ja kielteisiä päätöksiä annettiinkin enemmän kuin myönteisiä. Sama trendi on jatkunut alkuvuodesta 2018.

Sipilän leiri voi perustella poikkeuksellista tilastointitapaansa pääministerin sanavalinnalla. Hän kirjoitti sanatarkasti, että ”Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista vastaavasti noin 44 prosenttia sai myönteisen päätöksen”. Puhuessaan nimenomaan Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista hänen voi katsoa viittaavan hakijoiden ja hakemusten kokonaismäärään, vaikka myönnettyjen turvapaikkojen määrää ei normaalisti ja virallisesti tähän verratakaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miksi Sipilä puhuu ylipäänsä Eurooppaan tulleista kokonaisluvuista hyväksyttyjen määrästä? Kaiketi pääministerin tulee puhua Suomea koskevista luvuista jo yksin siitä syystä, koska jäsenmailla on erilaiset hyväksymisperusteet käytössä. Suomessa taitaa olla löyhimmästä päästä. Jopa Ruotsi on tiukentanut enemmän kuin Suomi hyväksymisperusteita. Ruotsi ei hyväksy enää esim. perheenyhditämisiä uutisoinnin mukaan (lieneeko demareiden vaaliuutisointia?).

Migrin tilastot kertovat tämän vuoden osalta tilanteen vain toukokuun loppussa olevaan saakka. Miksi migri veyttää tilastointia niin jätettyjen hakemusten kuin hyväksyjjen määrien kertomisessa?

Suomalaisia tuskin paljonkaan kiinnostaa muiden maiden hakemukset ja päätökset vaan oma tilanne. Taitaa olla niin, että Sipilä ei uskaltanut kertoa totuutta maamme tilanteesta vaan otti kohteeksi koko unionin tilanteen.

http://tilastot.migri.fi/#applications/23330/49?st...

Otetaan nyt vaikka esimerkki tämän vuoden 5 kk:n tilastot;
hakemuksia rekisteröity n. 1600 ja hyväksyttyjä yhteensä 1 185 (kansainvälinen suojelu/turvapaikka), kielteiset (perusteettomat/hylätyt) 856.

Lisätään vielä vuoden 2017 tilastoista;
Turvapaikkahakemukset
Hakemukset 1/2017 - 12/2017
Yhteensä 5 046

Turvapaikkahakemukset
Päätökset 1/2017 - 12/2017
Yhteensä 9 418, myönteiset yhteensä 3 784 ja kielteiset 3 996

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Asiaa hieman toiselta kulmalta katsoen, on kovin erikoista, että palauttamisesta ja turvapaikan eväämisestä ei puhuta hallituksen piirissä nähtävästi lainkaan. Ei kai se turvapaikka voi olla synonyymi ikuiselle asumisoikeudelle. Kuitenkin kuulemma saadusta turvapaikasta käydään lomailemassa siellä rauhattomassa kotimaassa ?

Norjassa autetaan maahan tarpeettomasti jääneitä palaamaan. Somalian tilanne on rauhoittunut. Ei siis enää turvapaikkatarvetta, eli somalit pääsevät takaisin omaan ja turvalliseen kotimaahan. Samasta palautusaiheesta käydään Ruotsissa keskustelua mm ssa maassa olevien 9.000 Afgaanin suhteen. Nämä nuoret ( < 18 v ? )ovat jo aiheuttaneet yhteiskunnalle 6 miljardin kruunun kulut.

https://www.vk.se/2473643/hard-kritik-mot-norskt-f...

http://www.expressen.se/nyheter/qs/de-9-000-afghan...

Sipilälle vinkki, yritä edes korjata 2015 aiheuttamasi tuho ja ole edes kerran oikea pääministeri, äläkä pelkät tyhjät housut.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jouko, kommenttisi on jälleen täyttä asiaa. Haeskelin jotain faktatietoa siitä millä tavalla Sipilän hallitus ja lähinnä tuolloin sisäministerinä toiminut Orpo ottivat kantaa maahanmuutosta syntyneeseen suureen "aaltoon".

Löysin Orpon antaman kirjallisen vastauksen 9/2015 "Vastaus kirjalliseen kysymykseen EU:n maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisesta ja Suomen vaikuttamisesta EU-tasolla sen parantamiseen"

Tuon linkin vastaus on mielenkiintoista luettavaa kaikkine kiemuroineen. Ei siinä ole otettu kantaa Suomen kantokykyyn millään tavalla. On vain kerrottu olevan valmius rajavalvonnan aloittamiseen. Tuotahan ei ole vieläkään toteutettu, vaikka mitä ilmeisimmin Ruotsiin hakeutuneita tulee jatkuvasti tänne jättämään hakemusta (ovatko jo hakeneet Ruotsissa?). Yhtäkään hakijaa ei pitäisi ottaa vastaan vaan kaikki sieltä kautta tulleet käännyttää suoraan rajalta jo yksin siitä syystä, että Ruotsilla on etelässä rajavalvonta käytössä.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Document...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Laitanpa saman kommentin tännekin puolelle.

Kummallista nillittämistä Ovaskaiselta. Erityisesti huomioiden Sipilän alkuperäisen väitteen, on hassua jättää rauenneet tai muuten tutkimatta jätetyt hakemukset pois laskuista. Ne kun sisältävät merkittävästi esimerkiksi niitä, jotka jättivät hakemuksen, mutta lähtivät itsekseen hakemuksen jälkeen takaisin. Ts. juuri niitä, joiden motiivi todennäköisimmin liittyi taloudellisiin seikkoihin.

Tarkoittanee siis sitä, että Sipilän väite ei pidä paikkansa, kun jätetään pois laskuista ne joita Sipilä todennäköisimmin tarkoitti.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

Ymmärrän nillittämiskommentin suhteessa tuohon Sipilän alkuperäiseen lausahdukseen, koska tottahan rauenneissa on täytynyt olla taloudellisesti motivoituneita. Kuitenkin tuo todisteena esitelty prosenttiluku kaipasi mielestäni avaamista, kun se nyt kuitenkin oli pääministerin luku ja ristiriidassa EU-käytännön kanssa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

US ja Vihervasurit eivät ole tyytyväisiä, ennekuin 100% hakijoista otetaan.

Kirjoitus on typerää saivartelua.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jep. On se tuon Suomenkielen ymmärtäminen vaikeaa. Kun Sipilä sanoo, että turvapaikanhakijoista 44 % sai myönteisen päätöksen, minkä luvun toimittajakin oikeaksi myöntää, hän ryhtyy kaivamaan esiin jonkun toisen instanssin jollakin toisella perusteella määrittelemiä ja toisella nimellä esittämiä lukuja ja väittämään, että tuo oikeaksi myönnetty luku sittenkin on väärä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Isommassa hädässä olevat ja heikkokuntoisimmat jää lähimaihin. Tänne pohjan peruille tulee sangen paljon Sipilän kuvaamia elintason perässä olevia hakijoita

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Ihan vain näppituntumalla sanoen Suomeen tullaan ainoastaan holtittomasti jaettavien etujen vuoksi. Suomeen ei ole saapunut yhtään oikeata pakolaista Chilen pakolaisten jälkeen. 90- luvun alussa maahan rantautuneet Afrikan-sarvelaiset muuttivat koko pakolaisjärjestelmän etnokolonialismiksi. Näin alkoi maan islaminsointi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuo johtuu vain siitä, että meidän päättäjät seuraavat uskollisesti Merkelin tahtoa, vaikka omakin on käytettävissä maamme edun mukaisin toimin.

Kommentissani 8 on linkki, josta selviää Sipilän hallituksen tahtotila toimia unionissa vallalla olevan käytännön mukaan, vaikka jotkut jäsenmaat noudattavat oman maan etua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Usein unotuu se tosiasia, että Lähi-idän heikko taloustilanne, joka ajaa ihmiset etsimään parempaa johtuu juuri sodista joita siellä on käyty ja käydään edelleen.

Käyttäjän soppakour kuva
Antti Kettunen

Johon paras mahdollinen vastaus on että kaikki 17-25 vuotiaat miehet muuttavat sieltä jonnekin sosiaaliturvan piiriin?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Sotkusta tehdyillä tilastoilla on taipumus olla sotkuisia, eikä sotkuisilla tilastoilla voida perustella sotkua miksikään muuksi kuin mitä se on.

Käyttäjän teppoovaskainen kuva
Teppo Ovaskainen

No sotkuisia ja epävarmoja nuo tilastot todella ovat.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Tässä toki olisi tilaisuus pohtia, miksi tilastot ovat sotkuisia ja epävarmoja.
Onko kyse osaamattomuudesta, tahallisuudesta, vai asian kompleksisuuden aiheuttamasta aberraatiosta?

Tarkat ja luotettavat tilastot palvelisivat kaikkia asian kanssa tekemisissä olevia - poislukien ne, jotka hyötyvät sotkusta ja epävarmuudesta.

Jukka Hoo

No niinpä. Olisi pitänyt sanoa montako prosenttia näistä Suomeen saapui. Mutta kyllä ainakin minä olen täällä Turussa nähnyt aikalailla enemmän kuitenkin heitä tulleen lisää. Keskustassa sen huomaa kävellessään kun voin sanoa että noin joka 5-7 vastaantulijoista on jostain muusta maasta ja kulkevatkin omissa porukoissaan 2-5 henkilön ryhmissä. Minusta kuitenkin kaikki jotka täällä turhaan ovat voisi palauttaa omaan kotimaahansa. Jos ei ole todellista hätätilannetta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Turhaa saivartelua. Kaikki sotaa ja julmuuksia paenneet syyrialaiset, jotka todistivat henkilöllisyytensä oikeaksi ovat saaneet EU- maissa turvapaikat. Näitä syyrialaisia on ylivoimainen enemmistö turvapaikanhakijoista ja nämä ovat saaneet koulutettuina uuden kodin pääasiassa Saksasta.

Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista ei todellisuudessa tiedetä juurikaan mitään muuta, kuin mitä nämä itsestään uskottelevat henkilöllisyysasiakirjojen kadottua omituisesti matkan varrelle.

EU: n alueella on tuskin myönnetty sen yhden ainoaa turvapaikkaa ilman henkilöllisyyden varmentamista, ja jos on, niin näin on tehty täysin virheellinen turvapaikkapäätös.

Arto Kalevi

" Ovat sotaa paossa "
Nämä islamistiset maat ovat sotineet iät ja ajat, kuten tulevat tekemään myös tulevaisuudessakin. Ainoa asia minkä osaavat on, kivitys ja sotiminen. Eikä siinä vielä kaikki,tännekin pääteasema maihin on vielä luotava kotoinen tunnelma, eli sama häiriköinti siirtyy tulijoiden mukana myös tänne pohjolaan asti....

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Erna Bodström mainittu = takuuvarmaa punavihreää shaibaa odotettavissa.

Kuinka joku voi käyttää aikaansa ja mustetta noin typerän "analyysin" tekemiseen ja vielä uloskirjoittamiseen?

Aivan sama mitä ja mihin verrataan, kun näemme itse omin silmin mitä joukkoa täällä laahustaa pitkin katuja. Norjan malliin kotia kohti ja mitä nopeammin sen parempi. Sen suurempaa piristysruisketta ei Suomen taloudelle voi antaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Uskoisin että Sipilä ei ihan tiennyt mitä puhui. Joskus on toki vaikea nähdä milloin pelkkä tietämättömyys loppuu ja älyllinen epärehellisyys alkaa. Esim. eräs entinen kielitieteilijä, nykyinen nettikirjoittelija, on tullut kuuluisaksi siitä, että se osaa valehdella sekä tilastojen kanssa että ilman tilastoja.

Toimituksen poiminnat